Search
Close this search box.

Andriş Ladislau Cristian

Conf. univ. dr. habil.

Sala 102

„Ladislau Cristian Andriș este un violist excepțional cu certe calități atât ca lider în orchestră, cât și ca solist concertist. Bucurându-se de o tehnică instrumentală înaltă, cât și de o pregătire muzicală complexă, el reunește aceste calități într-o prezență artistică marcantă.”

Cristian Mandeal - dirijor


Ladislau Cristian Andriș este un violist româno-elvețian născut în 1984 la Timișoara. De la vârsta de șapte ani urmează cursurile Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”, studiind vioara și, apoi, viola împreună cu mama sa Monica Andriș și cu unchiul său Ionel Bota.

La vârsta de douăzeci de ani părăsește România pentru a studia la Madrid - Escuela Superior de Música Reina Sofía, Freiburg im Breisgau - Hochschule für Musik, Lugano - Conservatorio della Svizzera italiana și Hamburg - Hochschule für Musik und Theater, cu profesori precum Wolfram Christ, Bruno Giuranna, Gérard Caussé, Marius Nichiteanu, Diemut Poppen, David Quiggle și Jensen Horn Sim Lam. În 2009 obține Diploma de Studii Artistice de la Universitatea de Muzică din Freiburg în Breisgau, în 2010 Diploma de Master în Interpretare instrumentală de la Conservatorul din Lugano, iar în 2011 Diploma de Master de la Universitatea de Muzică din Hamburg, toate diplomele fiind obținute cu cea mai înaltă distincție.

Între 2009-2015, Ladislau Cristian Andriș a fost șeful partidei de violă al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Naționale Simfonice a României. În prezent, este șeful partidei de violă la Orchestra of Europe, la Swiss Orchestra, la Romanian Chamber Orchestra și colaborator permanent al Orchestrei de Cameră din Zürich, Lucerne Festival Strings, Musikkollegium Winterthur și al ansamblului CHAARTS Chamber Artists.

Ca parteneri de muzică de cameră, enumerăm muzicieni ca: Robert Cohen, Boris Garlitzki, Gerhard Schulz, Dorin Marc, Alissa Margulis, Latica Honda Rosenberg, Isabel Charisius, Felix Renggli, Răzvan Popovici, Bernhard Hartog, Liviu Prunaru, Wolfram Christ, Andra Darzins, Marin Cazacu, Olaf Manninger, Marc Bouchkov, Alexander Kerr, Alberto Menchen, Alexander Buzlov şi Ulrich Wolff.

Din anul 2014 este cadru didactic asociat la catedra de violă a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara iar în anul 2019 obține la Universitatea Națională de Muzică din București titlul de doctor în muzică, cu distincția summa cum laude. La Editura Muzicală din București publică în 2019 două cărți, „Concertul pentru violă şi orchestră de Béla Bartók: tradiţie versus manuscris” și „O viziune analitică și interpretativă asupra Concertului pentru violă și orchestră de Cecil Forsyth”, titluri care se află în cele mai importante biblioteci muzicale din țară.

Ladislau Cristian Andriș a fost invitat ca profesor de violă al Orchestrelor de Tineret ale României și al Orchestrei de Tineret a Moldovei, la Universitatea „Dokuz Eylül” din Izmir, iar împreună cu Alexandru Tomescu este din anul 2016 mentor în cadrul Academiei de Muzică și Arte frumoase „George Enescu”, pedagogia reprezentând un punct important al carierei sale.

A concertat ca solist alături de Orchestra Națională Radio, Hastings Philharmonic Orchestra, Orchestra Națională de Tineret a României, Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și Filarmonica de Stat din Sibiu, alături de dirijorii Gabriel Bebeșelea, Cristian Mandeal, Radu Popa, Sascha Gözel și împreună cu violoniștii Alexandru Tomescu, Ștefan Tarara, Ioana Cristina Goicea și de clarinetistul Răzvan Poptean.

Începând cu anul 2019 este director artistic al Romanian Chamber Orchestra, ansamblu care reunește sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru unii din cei mai importanți muzicieni români din țară și din diasporă.

Ladislau Cristian Andriș cântă pe o violă construită de lutierul francez Charles Boullangier în anul 1885 și cu un arcuș realizat de Stéphane Thomachot.

Interpretare muzicală - Instrumente (Studii universitare de licență)

  • Instrument violă
  • Muzică de cameră
  • Studii de orchestră


Stilistica interpretării muzicale (Studii universitare de masterat)

 

  • Instrument violă
  • Ansambluri instrumentale
CV