Search
Close this search box.

Iordănescu Darius-Divian

Lect. univ. dr.

Sala 209


Născut la Timișoara, Darius-Divian Iordănescu a început studiul pianului la vârsta de 9 ani cu profesoara Alina Novac. După absolvirea Liceului de Muzică “Ion Vidu” din Timișoara, a urmat în perioada 1997-2002, cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara, secția Canto.

Sprijinit și încurajat de dirijori și maeștrii de cor, susținut de pasiunea sa pentru arta dirijorală, Darius-Divian Iordănescu s-a înscris în anul 2006 la Masterat – specialitatea Dirijat coral, unde, sub îndrumarea Maestrului Diodor Nicoară, a obținut diploma în anul 2008.

În 1995, după absolvirea liceului, s-a angajat în corul Operei Naționale Române din Timișoara, unde este până în prezent titular în funcția de Artist liric operă. De-a lungul anilor, i s-au încredințat și roluri solistice complementare, pe care le-a interpretat atât pe scena timișoreană, cât și în străinătate, cu prilejul turneelor efectuate de această instituție.

În anul 2011 a obținut un contract pe 2 ani în Doha, Qatar, unde a colaborat ca și cântăreț cu artiști de la Jazz Lincoln Center din New York, în 2012 fiind și profesor de canto la American School și London International School din Doha. În 2014 a revenit în Timișoara, unde și-a reluat activitatea la ONRT.

Din octombrie 2015 și până în februarie 2020 a fost cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara la disciplinele Ansamblu vocal, Ansamblu coral și Dirijat coral. În calitate de maestru de cor, a pregătit ansamblul vocal al facultății pentru spectacolele Liliacul de J.Strauss, Traviata de G. Verdi, Silvia de E. Kalman, Sunetul muzicii de R. Rodgers, Romania - Revoluția 1989 de A. Garber. De asemenea, a dirijat concertele anuale de Crăciun și cele prelejuite de încheierea anului universitar, susținute cu ansamblul coral al FMT.

În 2019 și-a finalizat studiile doctorale la Școala Doctorală din Timișoara, domeniul – Muzică, sub îndrumarea prof. univ. dr. habil Romeo Rîmbu, cu teza „Opera Năpasta de Sabin V. Drăgoi – incursiuni analitice și dirijorale în scriitura corală”, ce a făcut obiectul unui volum publicat la editura UNMB.

Din luna martie 2020 este angajat în funcția de lector univ. dr. la aceeași facultate la disciplinele Canto, Canto coral, Ansamblu vocal, Ansamblu coral.

Interpretare muzicală - Canto (Studii universitare de licență)

  • Canto
  • Canto coral

 

Muzică (Studii universitare de licență)

  • Ansamblu coral
  • Ansamblu vocal

 

Stilistica interpretării muzicale (Studii universitare de masterat)

  • Canto

CV