Search
Close this search box.

Rădoiaș Robert Daniel

Lect. univ. dr.

Născut la Ploieşti, dirijorul Robert Daniel Rădoiaş a absolvit în anul 1995 Liceul de Artă din oraşul natal, la specialitatea interpretare instrumentală – vioară. După anii de studiu la Universitatea „Transilvania” din Braşov (1995-2000), urmează cursurile de masterat în Stilistică Dirijorală, avându-i ca profesori pe Nicolae D. Bica (dirijat coral), Ludovic Bács (dirijat orchestră) şi Dan Buciu (cursuri teoretice). În iunie 2011 şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată „Sergiu Celibidache – un fenomen muzical al sec. al XX-lea. O privire monografică”, sub coordonarea profesorului Dan Dediu-Sandu, rector al Universităţii Naționale de Muzică din Bucureşti.

Ca urmare a obţinerii unor burse a participat la cursurile de dirijat organizate de Bayerische Musikakademie Marktobersdorf (Germania) sub îndrumarea maestrului Volker Hämpfling, profesor la Robert-Schumann Hochschule din Düsseldorf (2003) şi la cel de al treilea Concurs Internaţional pentru Tineri Dirijori de Cor de la Viena (Austria), concurs organizat de Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (2004).

Robert Daniel Rădoiaş a desfăşurat activităţi didactice la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov (2000-2001, 2005-2006), ca îndrumător al cursului de dirijat coral din cadrul specializării Pedagogie muzicală şi la Universitatea Emanuel din Oradea (2002-2009), în calitate de lector la disciplinele dirijat coral şi ansamblu coral.

Ca dirijor al corului mixt de cameră al Universităţii Emanuel din Oradea, în 2005 a concertat în Rusia, unde a prezentat alături de Orchestra Academică a Filarmonicii din St. Petersburg oratoriul Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach. În anul 2004, la conducerea aceleiași formații corale a câştigat Premiul II la Youth & Music Festival – Viena.

Din anul 2007 este dirijorul Corului Academic al Filarmonicii de Stat din Arad, alături de care susţine o activitate concertistică intensă, concretizată şi în turnee în Olanda, Austria (Festivalul de Operă Sankt Margarethen), Franţa și Ungaria.

La ediţia din 2011 a Festivalului Internaţional George Enescu, a realizat alături de ansamblul coral al filarmonicii arădene prima audiţie a Simfoniei Hölderlin de Peter Ruzicka şi a Simfoniei nr. 5 de George Enescu.

În decembrie 2011, de Ziua Naţională a României, Robert Daniel Rădoiaş a dirijat Corul Academic cu ocazia unui concert organizat de Consulatul General al României la Strasbourg, reprezentând ţara noastră la Consiliul Europei. În 2012, an în care lumea muzicală de pretutindeni a aniversat centenarul naşterii Maestrului Sergiu Celibidache, Editura Muzicală din Bucureşti publică în două volume cartea „Sergiu Celibidache – un fenomen muzical al secolului al XX-lea. O privire monografică”, semnată de dirijorul Robert Daniel Rădoiaş.

Muzică (Studii universitare de licență)

    • Dirijat cor


Stilistica interpretării muzicale (Studii universitare de masterat)

  • Dirijat cor
  • Studiul partiturilor dirijorale
  • Ansamblu vocal

CV