Search
Close this search box.

Sala Biblioteca, Casa studenților

Ardelean Cristian Ioan

Cda. dr.


Născut la Arad, Cristian Ardelean a absolvit secția canto a Facultății de Muzica din cadrul Universități de Vest din Timișoara,unde a studiat cu Alexandru Moisiuc și Marius Maniov. Și-a continuat formarea muzicală cu studiile de masterat la clasa lui Ionel Pantea la absolvirea cărora a interpretat rolul lui Don Giovanni, din opera cu același nume a compozitorului W.A.Mozart. Acest rol ia oferit șansa de a fi interpretat și jucat pe scenele atât din tara, cat și din străinătate în turneele organizate de Opera Romana din Timișoara, Constanța, având la pupitru dirijoral pe Gheorghe Costin, Mihaela - Silvia Roșca, David Crescenzi, Răzvan Cernat ect.
Se înscrie la Universitatea Naționala de Muzica din București, unde își continua studiile doctorale sub îndrumarea compozitorului și pedagogului Nicolae Brandus, unde în anul 2012 obține titlul de doctor în muzica, la secția de interpretare muzicală.
În prezent este angajat la Filarmonica Banatul din Timișoara, ca artist liric, unde susține nenumărate concerte atât ca și artistic liric cat și solist vocal, atât pe scena Timișoreană cat și scenele unor prestigioase Filarmonicii sau săli de Concerte din Europa din care menționez :Filarmonica din Verona, Filarmonica din Palermo, Filarmonica din Bergen, Concertgebow din Amsterdam și altele!
A interpretat lucrări muzicale sub bagheta a numeroși dirijori consacrați din țară dar nu numai, dintre care aș aminti : Remus Georgescu, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Radu Popa, Tiberiu Soare, Victor Dumanescu, Cristian Neagu, Dorin Frandes, Romeo Rambu, Ilarion Ionescu Galați,Leonard Dumitru, Daniel Erdelyi, Kaspar Zander, Fabio Biondi, Edward Gardner, ect.
Repertoriu vocal-simfonic cuprinde lucrări ale geniilor muzicii universale din care amintim: Simfonia a IX-a de L.v Beethoven,Isus pe muntele maslinilor , tot de același compozitor, Requiem ,Kronungmesse , Credo Messe 257KV, Messa în c Moll 427 KV de W.A.Mozart , Matheus Passion de I. S.Bach, Magnificat de Carl.P.E.Bach, Das Alexander Fest, de F. Hande, Nelson Messe , Messa în Anguistis de J. Haydn, Messa Aleluia , de V. Biber , Requiem de M. Durufle , Requiem, de G.Faure ,Stabat Mather , Requiem , de A. Dvorak, Requiem German de J. Bhrams, Messa di Gloria, de G. Puccini ,Stabat Mather, de G. Rossini , Das Paradis Und Peri , de R. Schumann, Via Crucis, de L. Ferencz ,Carmina Burana , de Carl Orff etc.
As aminti ca faimoasa lucrare Carmina Burana, compusa în secolul trecut, interpretată, pe lânga concertele susținute împreună cu Filarmonica din Timișoara, Arad, Sibiu, în sălile de concerte, ea a mai fost prezentata publicului larg, într-o variata inedita și anume: pe aeroportul Traian Vuia din Timișoara, împreună cu Filarmonica Banatul și TVR, într-un magic și grandios spectacol desfășurat în incinta aeroportului din Timișoara, unde viziunea regizorala îndrăzneță a rămas în mintea și sufletele participanților în număr de peste doua mii de persoane.
Repertoriu operistic cuprinde roluri precum Figaro din opera Îl barbiere di Sevilia, de G. Rossini, Almaviva, contele din Îl nozze di Figaro de W.A.Mozart, Don Giovanni, din opera Don Giovanni de W.A.Mozart, Belcore din opera L’elisir d’amore de G Donizetti, Shaunard din opera La boheme de G. Puccini, Marco din opera Gianni Schicchi de G. Puccini, Silvio din opera Pagliacci de R. Leoncavalo, Germon din opera La Traviata de G. Verdi, Conte di Luna din opera Îl Trovatore de G. Verdi, Peter din opera Hansel și Gratel de E. Humperdinck, ect.
Baritonul Ardelean Cristian a abordat și lucrări muzicale scrise de către remarcabili compozitori contemporani, fiind invitat la festivalurile de muzică contemporană unde susține concerte, spectacole, recitaluri ale unor reprezentanți de seama, compozitorii : Remus Georgescu, Dan Dediu, Aurel Stroe, Nicolae Brandus, Hary Bella, Liana Alexandrescu, George Balint,Dana Cristina Probst, Ana Silaghi, Gabriel Malancioiu ect.
De asemenea amintim ca este Cadru Didactic Asociat la Facultatea de Muzica și Teatru din Timișoara, unde și -a început activitatea didactică di anul 2003.

 

Artele spectacolului de teatru (Studii universitare de masterat)

  • Tehnică vocală muzicală

CV