Search
Close this search box.

Căpraru Ecaterina

Lect. univ. dr.

ECATERINA CĂPRARU
Pseudonim artistic: Karina Reitsch

∙ Cine sunt? Născută în Banat, în orășelul Jimbolia, la 12 martie 1967, deci zodie pești. Șvăboaică. Toate vacanțele școlare le-am petrecut la bunica în Johannisfeld. Locuiesc din 1968 în Timișoara. Cu soțul meu ne-am mutat definitiv la țară în 2012, 30 km de Timișoara, la Stamora Română. Ca și copil am studiat balet timp de 9 ani la o școală privată, maestra Maria Egerer. 1990 a fost concurs la Teatrul German de Stat Timișoara, am luat postul de actor. 1992 s-a înființat secția de teatru în limba germană, am fost prima generație (clasa prof. onorific Ida Jarcsek-Gaza). Până în 1998 am fost angajata teatrului, m-am transferat apoi la facultate, dar am rămas până în 2007 colaborator al teatrului. Din 1990 sunt membră a Forumului Democratic al Germanilor din Timișoara. Din 1993 colaborez la Emisiunea în limba germană a Radio-ului Timișoara. În 1997 am primit premiul „Stefan Jäger“ al Fundaţiei omonime, pentru realizări deosebite în domeniul artistic la Teatrul German de Stat Timişoara (primul în serie).

∙ Ce am jucat? Rolurile mele preferate: 1992, Eve Rull, în „Ulciorul sfărâmat“ de Heinrich von Kleist. Regia: Dr. Frieder Lorenz/Germania. 1993, Fata, în „Roberto Zucco“ de Bernard-Marie Koltès, premieră pe ţară. Regia: Darida Ştefan-Andrei. 1995, Sally Bowles, în „Cabaret“ de Joe Masteroff. Regia: Darida Ştefan-Andrei. Unul din opt, în „Portretul unei planete“ de Friedrich Dürrenmatt. Regia: Ida Jarcsek Gaza, Ildikó Jarcsek-Zamfirescu. 1996, Amelia Alba, în „Casa Bernardei Alba“ de Federico Garcia Lorca. Regia: Darida Ştefan-Andrei. Lady Milford, în „Intrigă şi iubire“ de Friedrich Schiller. Regia: Clemens Bechtel/Germania. 1997, Margareta, în „Urfaust“ de J. W. von Goethe. Regia: Andreas Poppe/Germania. 1999, Insul III, în „Pluta Meduzei“ de Marin Sorescu, premieră în limba germană. Regia: Sütö-Udvari András. 2004, Contesa Almaviva, în ,,Nunta lui Figaro” de Beaumarchais. Regia: Rolf Parchwitz/Germania. 2007, Mrs. Smith, în „Cântăreaţa cheală” de E. Ionesco. Regia: Sütö-Udvari András. În total 46 de roluri, 14 coregrafii, 9 asistențe de regie în 17 ani pe scândurile vieții.

∙ În prezent sunt lector dr., specializarea Artele spectacolului (Actorie) (limba germană). Teza mea de doctorat „Improvizația ca geneză în arta actorului” am susținut-o în 2015 la Tîrgu-Mureș, Facultatea de Arte (în limba română), specializarea Teatru, Universitatea de Arte, conducător de doctorat prof. univ. dr. Violeta Zonte.

∙ Handbuch Theatersprechen (Manual de vorbire teatrală), curs de tehnica vorbirii scenice (în limba germană)

∙ Activităţile didactice/profesionale au fost citate în (selectiv):

http://banaterzeitungonline.wordpress.com/2011/04/05/zwei-jahrzehnte-erfolgreicher wirtschaftsforderung/

http://www.adz.ro/artikel/artikel/mundarten-im-banat/

https://www.banater-schwaben.org/nachrichten/kultur/details/2067-mir-rede-schwowisch-einen-ganzen-tag-lang

http://funkforum.net/print.php?page=ARTICLE&particleid=2805

https://redesteptarea.ro/stralucire-pasiune-crima-piesa-cu-viata-lui-grozavescu-premiera-absoluta-la-lugoj/

https://ziarulactualitatea.ro/traian-grozavescu-125-de-ani-de-la-nasterea-marelui-tenor-lugojean/

https://ziarulfaclia.ro/a_1/jubileu-120-de-ani-de-la-nasterea-tenorului-traian-grosavescu/

https://www.teatrulgerman.ro/ro/spectacole/nunt%C4%83-cu-bucluc/

https://ziarulfaclia.ro/a_1/observator-teatral-shakespeare-si-caragiale-in-festival/?doing_wp_cron=1609949987.5246360301971435546875

Adrese de mail:
ecaterina.capraru@e-uvt.ro
karinareitsch@yahoo.de

Artele spectacolului (actorie) - limba germană (Studii universitare de licență)

    • Arta actorului
    • Tehnica vorbirii scenice (colectiv / individual)


Artele spectacolului (actorie) - limba română (Studii universitare de licență)
Artele spectacolului (actorie) - limba germană (Studii universitare de licență)

  • Metodologia cercetării și elaborării licenței

CV